14 Nisan 2016 Perşembe

Mucize Kitap Yorumu

Gönderen Unknown zaman: 10:52:00
Kitap adı: Mucize
Yazar: R.J Placio
Yayın: Pegasus Yayınları
Sayfa: 332
Puanım: 5/5







  Yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğduğu için, normal bir okula gidemiyordu... şimdiye kadar.
Yakında Beecher Ortaokulu'nda beşinci sınıfa başlayacak ve ömrünüzde bir kere bile '' yeni çocuk'' olduysanız, bunun ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dondurma yemek ve Xbox'ında oyun oynamak gibi sıradan şeyleri seven Aggie aslında sadece sıradışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Peki, yeni sınıf arkadaşlarını, görünüşünün ardında kendisinin de onlar gibi olduğunu ikna edebilecek mi ? 




  Merhaba arkadaşlaar :) Öncelikle kitabın konusundan size bahsetmek istiyorum.
Aggie isimli bir karakterimizin hayatı anlatılıyor... Aggie 5. sınıfa gelene kadar yüzünde olan bozukluk sebebiyle hep evde annesi tarafından ders almış ve bir gün annesi oğlunu ortaokula yazdırmayı düşünüyor ve bunu da Aggie ile paylaşıyor. En başlarda Aggie istemese de sonrasında kabul ediyor ortaokula başlamayı. Yüzündeki bozukluk sebebiyle de bir yandan hiç bilmediği bir ortama girmeye çok çekiniyor ve korkuyor. 
Aggie'nin birde liseye giden Via adında bir ablası var çok sevdiği, dertleştiği, her şeyini paylaştığı... Ablası da destek oluyor okula başlamasına ve tüm verilen bu desteklerin ardından okula başlıyor.
  Ortaokul müdürü Aggie'nin özel durumunu öncesinde bildiği için başlayacağı sınıfının en terbiyeli öğrencilerini çağırıp Aggie ile tanıştırıp okula daha çabuk alışmasını sağlamak istiyor ama bu konuda çokta başarılı olamıyor. 
Okula başladığındaysa zorlu günler Aggie'i bekliyor... Okulda ki binlerce ona bakan gözleri görmemezlikten gelmeyi bir başına başarmaya çalışıyor.
Neleri başarıp neleri başaramadığını da siz okuyup görüceksiniz :)




 Hepimiz Aggie'nin yaşlarından geçtik hepimiz biliyoruz o yaşlarda en ufak bir kusurun bile nasıl diğer çocuklar tarafından dalga geçildiğini. ne kadar acımasız yorumların yapıldığını ve bu bağlamda bu roman bu yanıyla ele aldığı konuyu çok gerçekçi bir şekilde bize sunuyor.
  Sürekli aynı hataları yapıyoruz sürekli bizden farklı insanları gördükçe, engelli insanları gördükçe kafamızı çevire çevire bakıyoruz... Peki ya biliyor muyuz o insanların bizim bakışlarımızdan neler hissettiğini, biz biliyor muyuz o insanların kalplerinde bakışlarımızdan dolayı nasıl yaralar açtığımızı. 
  Aggie de tüm bu bakışlarla tek başına mücadele vermeye, görmezden gelmeye çalışan küçük bir çocuk. Ve bunu da çok güzel bir şekilde başarıyor alışmış zaten o bakışlara artık ona garip bile gelmiyor oysa bu gibi engelli insanların neden bizim gibi insanca yaşamaya hakkı olamıyor! Bence bu kitap kesinlikle bazı konulara farkındalık yaratan bir kitap olmuş ve bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum kitaptan çıkarılacak çok fazla ders var çünkü...
  Ben kitaplarda sulugözlülük yapan birisi hiç olmamıştım ama bu kitaba kadar :) Kitapta beni ağlatan iki yer oldu... Birincisi; okulunda ki çocuklar Aggie'e değmemeye çalışıyorlar onu gördükçe kaçıyorlar etrafından çünkü ondan 'Salgın' diye bir hastalığın bulaşacağını düşünüyorlar ve Aggie tüm bu durumun farkında...
İkincisi de okul müdürü Jack diye bir çocuğu onunla beraber otursun, yalnız bırakmasın diye görevlendiriyor. Sonra Jack ile Aggie çok çok iyi arkadaş olmaya başlıyorlar ve Aggie Jack'i arkadaşlarıyla kendisi hakkında çok kötü bir şekilde konuştuğunu, ona hakaretler ettiğini duyuyor ve müdürün onu zorla Aggie'nin yanında oturttuğunu öğreniypr. Bu durumda bile güçlü durmaya çalışıyor, içine atıyor yaşadığı tüm zorlukları.
Ve Aggie'nin en sevdiği gün cadılar bayramı nedeni ise; cadılar bayramında istediği kostümde olacağı için yüzünü saklayıp en azından etrafta yüzü hiç gözükmeden rahatla dolaşabildiğinden o günü çok seviyor. Bu gerçekten de çok acı bir şey ve bu tür olaylar sadece kitaplara özel değil, bu tür olaylar çevremizde de gerçek hayatta da olabiliyor o yüzden başkalarının hayatını bu denli zorlaştırmaya hiç kimsenin hakkı yok. Lütfen bu kitabı okuyun ve okutun çünkü bu kitap bunu hak ediyor... Unutmadan söyleyeyim, kitapta sadece Aggie'nin ağzından okumuyoruz olayları, arkadaşlarının ve ablasının da ağzından okuyoruz ve bu da benim çok sevdiğim bir şey çünkü herkesin bakış açısıyla yakalayabiliyorsunuz olayları.
  Şimdiden iyi okumalar diliyorum... Okuyup yorumunuzu benimle de paylaşırsanız çok ama çok mutlu olurum burda birlikte sohbet etmiş oluruz :) :) 



  ''Haklı olmak ile nazik olmak arasında seçim yapmanız gerektiğinde, nazik olmayı seçin.''

  ''Bu dünyada bugün var, yarın yok olmamız çok garip. Nereye gitmişti? Onu bir daha görebilecek miydim, yoksa bu sadece bir masal mıydı?''

  ''Bazen birini incitmek için ille de onu incitmeyi istemek zorunda değilsin.''

  

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Frambuaz Tadında Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review